keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Meillä on kyltti.. ja puutarhaunelmia..

Käytiin tänään lasten kanssa ihmettelemässä naapurustoa ja bongaamassa raksakyltti tontiltamme! Nyt tuntuu, että asiat etenee aika vauhdilla, kun oikeastaan joka päivä tapahtuu jotain raksaan liittyen. Viime päivinä mies on neuvotellut diilejä mm. perustus-, paalutus-, päärakennesuunnitteluun liittyen. Itse olen keskittynyt enempi byrokratiaan, eli laitettiin Maanmittauslaitokselle lainhuuto-&kiinnityspaperit menemään. Rakennuslupakin on jätetty, siltä osalta odotellaan vastausta toukokuussa.

Tällä välin akuuteimpana lienee kilpailutusjuttujen ohella pakkaaminen, sillä parin viikon päästä muutamme tilapäisasuntoon vuokralle. Tuo pakkaaminen kahden ehtivän lapsukaisen kanssa ei ole aina kovin helppoa, kun silmän välttäessä muuttolaatikkoon saattaa ilmestyä vaikkapa puoliksi syöty banaani tai pikkuautoja.. Senpä vuoksi tahti on pidettävä maltillisena, eli strategia on nyt ollut pakata pari laatikkoa joka päivä, jotta homma etenee hitaasti mutta varmasti kohti muuttoa.

Tänään käytiin lasten kanssa leikkimässä isossa Marketan puistossa, jossa on leikkipaikkojen ohella myös esillä tukimuureja, isot istutusalueet ja puutarhamyymälä. Siellä ihasteltiin kukkivia helmililjoja ja krookuksia, saa nähdä uskaltaisko tänä syksynä jo tontin multiin kätkeä jotain sipulikukkia ensi kevättä varten. Olishan se kiva, jos sitten joskus ens keväänä uuden kodin pihalla kukkisikin jo jotain!
Heinätähti mixJättilaukka lilaKevätsahrami VanguardLumikello
(kuvat: viherpeukalot.fi-kuvastosta) Tässä on heinätähtiä, jättilaukkoja, krookuksia ja lumitähtiä, joita varmasti tulee johonkin tontille piiloteltua odottamaan kevättä. Värimaailmakin olisi näissä juuri se oikea, jota myös myöhemmin kesällä kukkivien lajien tulisi sitten noudattaa. Pihaan tulee lilansävyjä, valkoista, hieman sinistä, sekä ikivihreiden vihreää ja ehkä jotain hopealehtistä maanpeittokasvia.
Ripsureunatulppaani CumminsOrkideanarsissi ThaliaNuokkulaukkaTähtitulppaani Albo Caerulea Oculata
(lähde: Viherpeukalot.fi ) Entäs sitten ripsureunatulppaanit, valkoiset narsissit, nuokkulaukka ja tähtitulppaanit?


Japaninruusukvittenin kohdalla pitää tehdä poikkeus värimaailmaan. Sillä on oranssinpunaiset kukat, mutta ne kukkivat aikaisin keväällä joten saavat sitten niille tukimuurilla varattavassa osassa kukkia rauhassa omana aikaisena väripilkkunaan. Myöhemmin kesällä siihen tulee pienet hedelmät, joista voi tehdä esimerkiksi hilloa. (lähde: http://suomalainentaimi.fi/kvitteni )

Chaenomeles ruusukvitteni Cido

Tässä lieneekin seuraava pihasuunnitelman ydinajatus, eli tarkotus on saada pienestä tontista enempi iloa irti istuttamalla sinne pääasiassa lajeja, jotka ovat kauniita katsoa ja myös luettavissa hyötykasveiksi jollain tapaa. Tontin takarajalle tulee aidanne, johon olen kaavaillut marjasinikuusamaa, vadelmaa ja karhunvadelmaa. Kääpiökasvuisista lajikkeista tulee varmaan muutamia omenapuita tai sitten päädyn pilaripuihin, kun ne veisivät vielä vähemmän tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti